Publikationen und Medien anderer

Aktuelle Publikationen

Institut für Public Health und Pflegeforschung der Universität Bremen
Homosexualität in der Langzeitpflege (11/18)

Hochschule Luzern
Gestaltung kommunaler Alterspolitik in der Schweiz (11/18)

Eidgenössische Ernährungskommission
Ernährung im Alter (10/18)

Zentrum für Gerontologie, Universität Zürich
Lebensende mit Demenz (09/18)

InterGeneration
Tagungsbericht: Generationenverbindende Begegnungen in der Betreuungsarbeit (3/18)

Paul-Schiller-Stiftung
Gute Betreuung im Alter. Perspektiven für die Schweiz (3/2018)

Schweizerischer Berufsverband der Pflegefachfrauen und Pflegefachmänner (SBK)
Umgang mit moralischem Stress des Pflegepersonals bei der Begleitung von Menschen am Lebensende (1/2018)

Bundesamt für Statistik
Demografische Alterung und finanzielle Absicherung der älteren Bevölkerung (1/2018)

Schweizerische Kompetenzzentrum für Menschenrechte (SKMR)
Gleiche Rechte im Alter (12/2017)

Über nachfolgende Links zu Institutionen oder Datenbanken kann gezielt nach Fachliteratur oder nach anderen Medien für Fachleute des Altersbereichs gesucht werden:

Pro Senectute Bibliothek
Die grösste Fachbibliothek zum Thema Alter in der Schweiz

Gerolit – Der Online-Katalog der DZA-Bibliothek
Deutsches Zentrum für Altersfragen

KDA – Kuratorium Deutsche Altershilfe
Schriften und Filme des KDA sowie ausgewählte Publikationen anderer Verlage.

Rezensionen auf socialnet.de
Diverse Fachpublikationen rund ums Thema Alter

Expérience de la population âgée de 65 ans et plus avec le système de santé

Analyse de l’International Health Policy Survey 2017 de la fondation Commonwealth Fund sur mandat de l’Office fédéral de la santé publique (OFSP)

L’enquête internationale sur les politiques de santé (International Health Policy Survey) menée en 2017 par la fondation Commonwealth Fund porte sur l’expérience du système de santé de la population âgée de 65 ans et plus vivant à son domicile.

Ces données permettent de comparer les résultats pour la Suisse à ceux de dix autres pays (Australie, Canada, Nouvelle-Zélande, Royaume-Uni, États-Unis, Allemagne, Pays-Bas, France, Norvège, Suède). De plus, il est possible de saisir les tendances récentes sur la période 2014 à 2017. En 2017, l’échantillon pour la Suisse comprend 3238 répondants (1084 en 2014).

AAL (Assisted and Aktive Living) Market and Investment Report

The AAL Market and Investment Report was commissioned by the Ambient Assisted Living association and aims to provide a consolidated view of the existing market and investment information in Europe for the AAL domain. It covers data relevant for AAL and related technologies including current status, trends and future perspective for opportunities in the European Union (EU) and where possible link those to innovation in delivery of services.
The AAL domain broadly represents solutions (i.e. bundled products and services) that have an information and communication technology (ICT) component and are of direct value for older people, their families and carers to enhance their health, wellbeing and independence. Products and services may also benefit older people indirectly by increasing the efficiency and effectiveness of systems responsible for their wellbeing, health and care. The scope of this report is therefore largely limited to market developments that exclusively or predominantly focused on ageing and the older people. The report also introduces the new and emerging business models that will shape the AAL market in the near future and provides an overview of the technologies that enabled the development of AAL solutions.
While the primary goal of the report is to monitor the European market, relevant information on global markets is also included to provide context and indicate the potential for growth.